Logo

Janvier

+
Janvier (1992) werd geboren en groeide op in Northern Province (voorheen Musanze District) in Rwanda. Hij woonde in een klein dorp aan de voet van de vulkanen die in internationaal bekend zijn vanwege de berggorilla’s die er leven. Zijn ouders werken op het land wat voldoende voedsel voor het gezin oplevert maar weinig overlaat voor handel. Hij heeft twee oudere zussen en een jongere broer.

Op de openbare basisschool behoorde hij tot de beste van zijn klas. Hij mocht daarom, na het afleggen van een nationaal examen, op kosten van de overheid verder studeren. Hij werd hiervoor ver van zijn ouderlijk huis op het Baptist Institute of Buberuka geplaatst, een private “secondary school” in de buurt van Kigali. In 2008 slaagde hij ook hier als beste van zijn klas. De “senior secondary school” volgde hij in Rambura in het noordwesten van Rwanda. Zijn eindexamen behaalde Janvier op A-niveau, het hoogst haalbare niveau dat door minder 3% van de leerlingen behaald wordt.

In 2012 startte Janvier aan de National University of Rwanda in Butare, in het zuiden van Rwanda. Zijn wens was geneeskunde te studeren en met zijn uitmuntende resultaten werd hij toegelaten tot de studie. Zijn ouders vroegen hem echter te kiezen voor “biotechnology”, vergelijkbaar met de Nederlandse studie biomedische wetenschappen. Omdat deze studie korter is zouden zij minder lang zijn levensonderhoud hoeven op te brengen. Het eerste studiejaar doorliep Janvier probleemloos. Vanaf studiejaar 2013-2014 paste de Rwandese overheid de financiering voor succesvolle studenten echter aan. Aanvankelijk kon Janvier het totale collegegeld lenen, nu kreeg hij slechts de helft. Het was onmogelijk voor zijn ouders om meerdere jaren de andere helft bij te dragen.

Van Stichting “Professor Gbas” ontving Janvier de financiële steun om verder te kunnen studeren. Hij studeerde vanaf 2013 geneeskunde aan het Kigali Health Institute om zijn droom om arts te worden waar te maken. In zijn eerste studiejaar haalde hij een gemiddelde score van 74%; in zijn tweede studiejaar was zijn gemiddelde score 79% en in zijn derde studiejaar 67%.

In 2018 rondde Janvier zijn bachelor in de geneeskunde met succes af. Met dit diploma is hij gaan werken als zogenaamde ‘clinical officer’, wat het midden houdt tussen een verpleegkundig specialist en arts.

 

Janvier portrait